20130501

Så var 1:a maj över och arbetet återstår

Sitter på 1:a majfirande i Vimmerby Folkets park och samtidigt så håller Stefan Löfven tal i Malmö. Han kommer presentera lösningar för att nå det av den socialdemokratiska kongressen satta målet med EUs lägsta arbetslöshet. Inte så sexigt och säljande men så bra. En forskarkommission ledd av Mårten Palme som ska analysera hur de europeiska länderna klarar uppgiften.

Ett mail som droppade in för några timmar sedan kunde man läsa "Stefan Löfven tillsätter i dag en forskningskommission för EU:s lägsta arbetslöshet. Kommissionen kommer att sammanställa fakta och erfarenheter från länder som lyckas bättre än Sverige vad gäller arbetslöshet. Kommissionen kommer att ledas av Mårten Palme, professor i Nationalekonomi vid Stockholms universitet." Det är ett bra initiativ som jag gillar. Känner att partiet varit allt för långt från den akademiska världen. En värld som ofta varit en bidragande orsak till de socialdemokratiska framgångarna. LO får säga vad de vill men det är när vi samverkat med de intellektuella som vi byggt politiken och sedan så har folkrörelsen sett till att förverkliga den.

Tydligen så nämnde inte Stefan Löfven Omar Mustafa i sitt tal och Ulf Bjereld är upprörd över det? Är det inte så att det tvärtom är bra att i ett första maj tal inte fokusera på en negativ händelse utan att elda på massorna för att påbörja valrörelsen. Om nu Löfven ska ge en kommentar kring det som inträffat så måste det finnas andra tillfällen att göra det. Bjereld påtalar att en misstämning spritt sig i partiet. Jag håller inte med och kan säga att jag inte känner det i Vimmerby. Det är nog mycket mer än medial cirkus som inte märks ute i landet. Visst ska vi finna vårt förhållande till religioner och hur vi som parti ska hantera detta. Så enligt mig gjorde Stefan Löfven helt rätt att inte nämna detta i sitt tal.

Så kliver SSU upp på scenen och tar till orda. Det är inte nådiga mot den sittande regeringen som lagt sig handfallen för den stora ungdomsarbetslösheten.
Stefan Löfven visar på att han och socialdemokraterna menar allvar med jobben dagens exempel är inte kanske det sexigaste men otroligt viktigt om vi ska klara jobben. Att få en kunskap om varför länder med liknanden förutsättningar eller till med sämre klarar att bekämpa arbetslösheten. Bilden att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt blir allt tydligare
Efter SSU så kommer oppositionsrådet Helen Nilsson upp på scenen och hon är lika arg "Riktiga jobb, riktiga arbetsuppgifter och riktiga löner" hörs från talarstolen.
Det är jobben som åter är huvudnumret för socialdemokraterna. Jobben som gjort att socialdemokraterna förlorat två val i rad. Det finns en tydlighet i att så inte ska bli fallet igen. Moderaterna ser däremot på att falla i greppet om att förstå det svenska folkets oro för just jobben.
Så kommer en stå-up komiker upp och pratar om varför svenska folket inte vill rösta på Gudrun Scyman som tagit sig en fylla men med gott samvete gärna röstar på en utrikesminister som har/är delägare i ett oljebolag som som sysslar med folkmord i Afrika...
Första maj i Vimmerby är över och sakta så töms Folkets park. Vad folk tog med sig är svårt att sia om. Jobben var nog det som blev bestående och en längtan om en annan regering. Men om den längtan kommer leda till ett ökat engagemnag i den kommande valrörelsen eller om TV-soffan åter vinner kampen och svordomarna viner när borgerliga politiker visar sig i rutan. Men det var ett bra första maj i Vimmerby och så var det rekord i tåget 150 personer rapporterade de lokala medierna och ca hundra till i Folkets park. Men kom de för politiken eller för att kulturskolan var på plats. Jag låter er gissa...
Upp trälar ut i alla stater som hungers bojor lagt på...
Mer på 
NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,