20130527

Tillbaka till morotslandet

Men har Miljöpartiet ändrat position? För mig är det inte så. Möjligen så har de tydliggjort var de befinner sig på den politiska skalan. För handen på hjärtat är det någon som seriöst trott att ett parti som grundades på ”tillbaka till morotslandet” skulle sätta sig i moderaternas knä?

Miljöpartiet är ett modernt vänsterparti som ser dagens problem och försöker finna morgondagens lösningar på det. Ibland så träffar de rätt och ibland så träffar de fel. Men den ideologiska ansatsen finns det och det finns ett starkt samröre med den vänstra delen i svensk politik oavsett vad de själva säger sig stå. Politiken, åtgärderna talar för sig själv även om det finns några utflykter över gränsen, men vem har inte gjort det.

Problemet med Miljöpartiet är mer att det än idag efter så många år är en osäkerhets faktor bakom dem. Skillnaden mellan delar av landet i hur de ser på sina samarbetspartner är för stora och sprider en känsla av om det går att lita på dem. Det finns en inbyggd spotta på makten, som ibland kan vara synd, men som ställer till det då man är makten. Att klara balansen mellan vara en seriös maktspelare och opposition mot det som man anser vara orättvisor är inte alltid så enkelt.

Ser vi då på helgens ”överkörningar” av partiledningen ser jag inga större besvär. Det är frågor som jag tror partiledningen klarar av att på ett pragmatiskt sätt hantera. För mig är det inte heller en tydlig vänstersväng utan möjligen en återblick till det där morotslandet som födde miljöpartiet. Grön blast och rödaktig rot. En tro på det idylliska och godheten och att alla ska hjälpa alla. I grunden en synd inställning som världen skulle må bra av om fler hade. Men sedan finns vi som gärna ser till att hitta skit och elände i det mesta.

Så jag ser inte svängen utan mer ”Back to carrot”

Media mm: Martin Moberg Olof Olsson, Aftonbladet 1, Ab2, Ab3, Ab4,Arbetarbladet, DN 1, DN2, DN3, Sydöstran 1, Sydöstr2, Dagbladet, Östran,Expressen 1, Expr2, Expr3, Expr4, Expr4, GP, PT, TV 4, SR 1, SR2, SR3, SR4,SR5, SVT 1, SVT2, Allehanda, LTZ, Hela Gotland, Dala-demokraten, SvD 1, SvD2,SvD3, SvD4, SvD5, Gotlänningen, Gotlands Allehanda
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,