20130529

Utkastad ur demokratin?

Samtidigt som jag satt på kommunfullmäktige i Vimmerby så blev Per Lublin utslängd ur det folkvalda rummet i Borgholm, Öland. Det enda rummet som man är folkvald i. Det rum som står öppet för allmänheten att skåda in i den representativa demokratin. Spontant så känns det förjävligt

Ska klargöra direkt att Per Lublin är en knepig person som i många stycken kan kategoriseras som rättshaverist. Han är sedan tidigare dömd sedan han drämde budgeten i huvudet på kommunstyrelsens ordförande och ett otal överklagande av allehanda beslut. Men trots detta så har ölänningarna ett förtroende för honom och röstar fram honom i val efter val. Om de vill stöka till eller faktiskt gillar det han står för kan jag inte svara på.

Den bild som nu finns i media är att han ville ge sina väljare en möjlighet att ta del av vad som sker i fullmäktige salen och med mobilen filmade sammanträdet. En i demokratins tjänst god gärning. Att sprida de folkvaldas åsikter och debattlusta. Men av någon anledning så blev han utkastad. Utkastad med hjälp av polis. Skälet som angavs var att man inte visste hur han skulle handskas med materialet. För mig så blir det ett obehags känsla. Denna gång var det en rättshaverist, men folkvald. Vem är det nästa gång som inte passar in i mallen och slängs ut, stängs av.

Grunden måste ändå vara att om en ledamot stängs av från att filma måste det gälla alla närvarande. Kommunfullmäktige kan inte välja vem som får filma och vem som ej får. I det aktuella fallet så är det endast Sverigedemokraterna som verkar stödja Per Lublin. Ska bli intressant att följa vart detta tar vägen.

För intåget av sociala medier i fullmäktigesalarna är en del av framtiden och en utveckling av demokratin. Hur debatten förs på flera plan och inte enbart från talarstolarna. Hur väljarna blir mer delaktiga i demokratin och kan ge input under pågående debatter. Att då med ryggmärgsreflexen säga nej är en klassisk mekanism när man inte vet hur man ska hantera. Vi vet att det twittras, Facebookas och bloggas från sammanträden. Filmning genom bland annat Bambuser är också förekommande. Ser vi på det aktuella läget i Borgholm så har man släckt ner sändningarna från fullmäktige för att det kostade för mycket. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot nedläggningen av sändningarna. Demokratin är inte gratis. Demokratin måste utvecklas. Demokratin är idag det bästa systemet att styra. Men det är inte perfekt. Det finns en balans mellan effektivitet och delaktighet. Att finna balansen är viktigt. Att se till att de som har fått väljarnas förtroende fortsätter ha det och med de att väljarna kommer kunna granska vad vi gör i de beslutade salarna.


Landstinget i Kalmar län kommer imorgon att fatta beslut om det ska bli webbsändningar av landstingsfullmäktige. Motionen som är skriven av Malin Sjölander (M) är besvarad med att man ska pröva att sända budgetsammanträdet i november för att sedan utvärdera frågan. Hela tiden så är det med att det kostar och man inte vet om någon tittar. Tror vi måste lämna den diskussionen och istället se det som en konkret möjlighet att öka delaktigheten. Alla gruppledarna är med på detta svar om jag fattat det hela rätt. Men det räcker inte med att bara sända utan det behövs arbeta runt omkring och att vi partier tar ett ansvar för att spela in frågor se till folk ser på sammanträden. Grunden är att Sociala medier är en viktig del i utvecklingen av demokratin. Inte en ersättare till det vi har idag utan ett utmärkt komplement. 

Media mm: Ölandsbladet, Barometern, Barometern2, SVT Smålandsnytt, SVT Smålandsnytt2, Ab, Exp, DN, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,