20130617

Strecket, skuggan

Bilden, fotot, strecket, skuggan. Kan man fotografera den rätta bilden eller är det så att den bara uppstår? Hur konstnärens träning mot målet är bättre än det färdiga resultatet. Jag grubblar om det hela när jag sitter på Astrid Lindgrens Näs och ser besökarna rusa runt med sina kameror/mobiler i högsta hugg. En bild säger mer än tusen ord men vad säger den?

Ser hur besökarna fotograferar det ena och det andra. Söker vinklar för att visa på något annat än de som tagit ett foto innan. Med kameran i handen så är alla sin egen konstnär. Söker bilden om en så bara på sin älskade eller det där bladet som vajar för vinden och solen som stryker sina strålar genom bladvecken så att ett bildspel uppstår. Att fånga den tredimensionella värden i ett platt foto. Att fånga naturens rörelse i ett stilla foto. Det är där som den sanna konstnären tar vid. Det är där som bilden lever sitt eget liv.

Ser Björn Bergs teckningar och finner just det där. Rörelsen, livet i bilden. Även i Alma vinnaren
© Björn Berg/Bildmakarna Berg
Isol så ser man rörelsen. Jag kan även i hennes bilder finna känslor. Både Isol och Björn Berg förmedlar mer än vad bilden säger. De sätter igång något som finns kvar även när man lämnat bilden. Tankar som kommer vidare när man sätter sig. När det gäller Björn Berg så är det så att skisserna är mer levande än de färdiga då strecken möter varann och förstärker bilden i jakten på det rätta strecket, skuggningen. Så är de även bland andra stora konstnärer. Den sista bilden är oftast kanske inte den bästa. Det är resan åter som är viktigare än själva målet.


Så jag ser besökarna med sina kameror/mobiler sökande bilden. Men den bästa är kanske den där slumpbilden som togs av misstag. Bilden som planerades kasseras när man kommer hem. I slumpen så framträder den spontana naiviteten som moder natur kan bjuda på i all
sin iver till perfektion. Men om en bild säger mer än tusen ord så undrar jag vad det säger? Till detta har jag använt 351 ord.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,