20130621

Potatisen, Pizzan och nu sushi

Den första egna potatisen skördad
Midsommar den svenskaste av alla högtider på året. Enligt många den enda nationaldagen som är värd att firas. Dansen kring stången, en bild av vuxna människor som kvackar runt stången får folk utifrån att se på oss stela svenskar med leende. Men vad mer är svenskt?

För mig är det svårt att peka något som är svenskt. En bit där eller en bit där. Men grunden är att svenskarna alltid varit ett internationellt folk som antingen rest och tagit hem idéer och prylar (inte alltid så snällt om vi följer i vikingarnas, eller Karl den XII spår). Men vi har också tagit emot med öppna armar när människor från andra länder och kulturer kommit till oss med innovationer som byggt samhället som vi idag lever i. För mig är en del av svenskheten, nyfikenheten på vad omvärlden har att erbjuda. Potatisen, Pizzan och nu sushi som vi tagit till oss och gör variationer av. Vi svenskar är ett mixat folk med ett språk som lånat och delat med sig ord från och till världen.


Så när jag igår frågade om en vision för framtiden och om det fanns ett parti som kunde se det är det nog i detta som vi ska söka framtiden. Globaliseringen är här för att stanna och vi är ett land som genom historien varit mycket bra på att ta till oss den. Vi var tidiga med att öppna upp oss både gällande varor och vad det gäller personer. Mycket tack vare att vi inte hade det på hemmaplan. Lite under galgen kan man säga. Men idag så kan vi omvandla detta till en styrka och konkurrensfördel om vi gör det rätt. Då handlar det inte om att flytta DO till förorten utan att flytta förorten till staden. Det handlar om att se de styrkor som finns. Det handlar om att finna modeller för att omsätta de idéer som finns. Det entreprenörskap som är ledande i förorten. Vi kan läsa i SvD hur professor Charles Edquist föreslår en innovationsminister och jag delar den uppfattningen. De stora företagens tid är förbi som samhällsutvecklare. Jag tror att den kommande samhällsutvecklingen tar fart i förorten med de nya svenskarna och deras släktingar runt om i världen.  Hur vi får del av deras traditioner och ser vad vi kan ta till oss. För vi är inte bäst, kanske på något område men inte så bra att vi inte kan bli bättre. 

Tankar i midsommartid och nu till Astrid Lindgrens värld för att fira med Emil och gänget...

Media mm: DN
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,