20130625

Skräcken från vänster, starkare än hotet från höger

Den har alltid funnits där. Skräcken från vänster. vi vet de inledande meningarna i Kommunistiska manifestet av Karl Marx och Friedrich Engels "Ett spöke går runt Europa - kommunismens spöke. Alla det gamla Europas makter har förbundit sig till en helig hetsjakt mot detta spöke: påven och tsaren, Metternich och Guizot, franska radikaler och tyska poliser". Men idag är inte spöket vänster utan en realistisk extrem höger som inte drar sig för våld och pekar på tydligt på vi och dom.

Inget nytt med andra ord men det gör inte saken mer acceptabel. Ett parti som finns i riksdagen men med lite tvivelaktigt förflutet till den otäcka grannen i öster. Visst finns det en klick inom vänsterpartiet som gillar att uttrycka sig i våldsamma toner. Det är inte acceptabelt men därifrån till att säkerhetspolisen går in under-cover är steget allt för långt. Det finns mer relativa politiska faror som borde vara av SÄPOs intresse. Extrema partier på högerkanten och dessa nazistiska rörelser samt även de extrema på vänster kanten.

Inom militären och polisen har det alltid funnits ett rykte om att de tillhör "högern" befogat eller ej kan jag inte säga. Men dagens uppgifter styrker tyvärr dessa rykten. Polis och militär som är de yttersta försvararna av demokratin har lite att leva upp till. Det finns ett tillits problem som tyvärr stärks.

Inom extrem högern så finns det aktiviteter som inte minskar utan ökar. Deras sidor är bland de mest sökta på nätet och det gör att de kan få ut sitt budskap. Det är läge för oro. En oro som vida överstiger ett par vilsna kommunister i Vänsterpartiet. Visst kan de upplevas obehagliga men inte i samma utsträckning som nazister.

Några korta rader i sommartid blev det. Känner annars en trötthet som avspeglar sig på bloggen då inget fastnar som gör att jag får skrivsug. Kanske kommer det igen snart eller så inte?....

Media mm: Peter Johansson, Johan Westerholm, Expo, SCB PSU 2013, Ab, Ab2, Ab3, Exp, SvD, SvD2DN
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,