20130803

Partidöden i mittens rike

Kan man prata om en Allians? Frågan är relevant att ställa. Allt mer ser vi hur moderaterna äter upp det utrymme som fanns för de tre övriga deltagarna i Alliansen. Vi ser det som vi sett förr. Ett stort parti som leder landet med stöd och ett antal mindre. Det kan mycket väl vara så att vi ser början på partidöden i mittens rike... Men vem kommer det att gynna?

Om ett år är det val. Den moderata strategin borde kanske vara att se till att de tre övriga partierna fick utdelning så att de tillsamman i alliansen klarade sig över femtio procent. Men bilden är ett mer desperat moderat parti som så gärna vill vara Sveriges största framför en strategisk valseger. Ett moderat parti som vill vara större än socialdemokraterna även om de kommer kosta valsegern. Du kommer inte höra det sägas från Reinfeldt, Persson eller Borg. Men att i samband med Juholt eran få vara större än (S) gav mersmak, en sådan mersmak att de är beredda att kliva över och på sina tre kamrater i jakten på den där pocenten… Som sketchen säger ”-Måste tänka på pocenten, Helge”. Och visst tänker Kent Persson på procenten. Ty gör han inte det så är han på ett enkelt utryck sagt ”rökt”. Tillbaka till ett sosserött Vivalla är det som väntar… Skulle inte tro att han är lika jagad i PR-branschen som sina företrädare. För hans avtryck får man söka efter och risken är att man finner den på den negativa planhalvan framför den positiva.Valet 2014 kan med detta tyckas vara avgjort, men ack så fel. Mycket kan hända och den relevanta frågan är om vi vill vinna valet 2014 på moderaternas dåligt tajmade strategi eller om vi vill vinna av egen kraft så vi även lägger grunden för seger 2018 och kommande val. För mig är det enkelt. Vi ska vinna för att vi har den trovärdigaste politiken, inte på att de andras missar. Kongressen lade en bra grund för politiken, men det gäller nu att visa på hur den kan påverka människors vardag och de problem som de står inför. Vi har en bit kvar att göra där. Triangulerandet om storstadens väljare kommer inte hjälpa oss.  Katt och råtta leken kring skolan kommer inte att hjälpa oss. Vi har om något parti förutsättningarna för att verkligen kunna presentera en politik som kan göra skillnad. Om vi tar oss utanför tullarna, överger ett antal PR-nissar med en väldigt snäv världsbild så kommer vi kunna segra i valet 2014 och vidare. Roger Jönsson och Johan Westerholm skriver mer om detta om ni känner för att läsa mera.

Media mm: Exp, SvD,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,