20131031

Att våga leda politiken

Precis när jag postat texten om att kunna leda politiken så kommer rubrikerna att en partikamrat till mig misshandlats vad enligt media beror på ett politiskt beslut. Att lägga ner en skola... Med andra ord att våga leda politiken.

Det är inte lätt att vara politiker det gäller både att kunna och våga leda politiken. Vi alla som bor på mindre orter vet hur känsligt och vilka känslor frågan om den lokala skolan väcker. Politiken bygger på kunskap om spelet och dess innehåll. Men det som allt mer visar sig är att det också bygger på mod och att våga. Allt oftare så tvingas vi politiker ta beslut som inte alltid är så gynnande för allmänheten. Frågan som ställer sig är vilka politiker vill vi ha? De med järnhud som inte är mottagliga. Eller vill vi ha de som finns omkring oss som vi litar på? Vill vi att besluten ska tas i vår närhet, även de obehagliga så måste det finnas en acceptans just för att alla beslut inte är så roliga för oss som politiker eller för de som kommer drabbas.


Om det visar sig att denna misshandel beror på Liza Jonssons (S) beslut som politiker så är det inte bara en misshandel på henne utan också på demokratin. Vi väljer våra företrädare vart fjärde år och sedan ska de leda landet, kommun, region och se till att förvalta vårt gemensamma så bra som möjligt. Om vi låter våld och hot hindra beslut är vi ute på en farlig väg. För den svenska demokratin bygger på att vi har medborgare som vill bli politiker och att de där vågar leda politken.

Media mm: Ab, VK, Exp, Exp2DN, DN2SVT, SVT2SR, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,