20140124

Den borgerliga verkligheten?

I  tidningar kan man notera att det är kraftiga brister i välfärden och dess verksamheter och att det saknas resurser för att klara uppdragen från politiken och medborgarna. Samtidigt på ledarsidorna försöker man måla bilden att det finns så mycket mer resurser nu att klara välfärden, tack vare de kraftiga skattesänkningar som den sittande borgerliga regeringen gjort. Medborgarna ser inte ekvationen utan ser enbart de brister som de dagligen stöter på i skolan, vården och omsorgen.

Likt att reda ut den gordiska knuten försöker borgerliga ledarsidor, idag SvD, påtala att det finns så gott om resurser i välfärden att det inte finns problem. Med en dåres envishet driver de på att det är någon annanstans som problemet finns utan att kunna peka på vart? I undertexten så finns en beskyllning på den gamla S-regeringen och att de gjort fel och det går inte att ändra på. Samma argument hör vi av utbildningsminister Jan Björklund när det gäller skolan. Krasst så är det få ute i verksamheterna som köper denna bleka retorik.

Jag ser i min egen kommun och landsting där sparpaket är vardagen. Jag ser hur landstinget tappade 200 miljoner på att statsbidrag inte räknas upp och det nya utjämningssystemet som ger de moderatstyrda Stockholms kommunerna 1 miljard att dela på. Jag ser en åldrande befolkning med fler krämpor och lägre inkkomster som inte kan bidraga med skatteintäkter på samma sätt som förr. Alla dessa dynamiska effekter syns inte i Vimmerby. Ett Vimmerby som sedan 70-talet styrts av Alliansen i oftast med Centern som chaufför, men sedan senaste valet moderaterna. Rankingen av skolan sjunker stället för att stiga. omsorgen och socialtjänstens underskott ökar istället för att minska. Dåligt skött underghåll och taskig planering leder till nya stora investeringar i nya äldreboenden och dagis. en i grunden skötsam kommun får det allt svårare att klara de basala uppdragen som de är satta att sköta då intäkterna räcker till. Utvägen med att staten, regeringen inte skjuter till mer pengar är skattehöjningar, men även där är taket nära för vad kommunen klarar av. Landstinget höjde vod årsskiftet skatten med 50 öre för att kompensera de 200 miljoner som försvann med de statliga förändringarna som jag redovisat ovan. Verksamhetsmässigt så ligger det socialdemokratiskt ledda landstinget i topp på många områden som jag redogjorde i går i mitt svar till Filippa Reinfeldt.

Så det som kan verka bra på ett papper på en ledarredaktion ser inte så ut i verkligheten som medborgarna möter. Vi politiker oavsett sida kräver mer eller mindre stöttning för att klara av de uppdrag vi är satta att skötta. För det som staten, regeringen gjort under åren är att lägga över allt mer verksamheter och ansvar på kommuner och landsting utan att ta hänsyn till att finansiera detta. Ett påtagligt exempel är flyktingmottagandet och integrationsarbetet. Ett annat exempel är de försämrade social- och arbetsmarknadsförsäkringarna som skjuter över kostnader på kommunernas försörjningsstöd. Arbetsförmedlingen som skickar tillbaka pengar till staten vilket leder till att kommuner får bygga ut sina arbetsmarknadssatsningar för att möta de behov som finns bland de 400 000 arbetslösa.

Mer granskning av de borgerliga ledarsidorna finner ni på Ledarsidorna.se
Media mm: Exp, SVT.
Mer av intresse finns på OpinionsverketIntressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,