20100823

Det känns inte ärligt...

Idag kan man på DN debatt läsa att Alliansen vill sänka skatten för pensionärer. Det känns inte äkta utan mer valdesperation. Jag värderar det utifrån vad som tidigare sagts i frågan från främst moderaterna.

         Det finns ingen vilja hos moderaterna att sänka skatterna för pensionärerna då det finns en avgörande skillnaden i synsätt på pensionen. Vi Socialdemokrater anser att pension inte är något annat än uppskjuten lön och ska då beskattas på samma sätt som alla andra. Medan moderaterna i sitt synsätt ser pensionen som ett bidrag från samhället och utifrån detta gör en annan bedömning.

       Så den svängning som nu kommer i frågan är kosmetisk. Moderaterna vet att Svenska folket vill ha en socialdemokratisk politik och ska man vinna val gäller det att klä ut sig till sosse. Men det är ett vådligt spel som inte kommer hålla på sikt. Vi kan se hur det glipar kostymen med jämna mellanrum och den sanna blåa moderaten tittar fram och den är ingen ny utan en helt klassisk gammal mörkblå moderat. 


       Igår kunde vi höra att socialdemokratin har segrat i Europa. Den socialdemokratiska välfärdsmodellen är den idag gällande samhällsmodellen som land efter land gör sin egen variant på. Den bygger på en gemensam sektor som tar ansvar för vård skola omsorg. Grunden för finansieringen är genom skatten som tas ut efter bärkraft. Devisen "från var och en efter förmåga till var och en efter behov" är gällande i arbetet. Med detta så finns det inte utrymme för gigantiska skattesänkningar och det finns inte heller en efterfrågan från medborgarna av detta.

Media: DN, SvD, Ab.
Bloggat Johan W skriver kring detta
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,