20100823

En undersökning att inte ta på allvar.

Idag kan man ta del av avsnitt nummer tre i Barometerns serie " vi tolkar som vi vill" Idag är det kommit till landstinget i Kalmar län. Med knep och knåp får man till en Alliansseger...

         Genom den undersökning som tidningen gjort så har man försökt göra en bild av att man sitter på en sanning kring hur valet ska gå. Det känns inte seriöst att en av de stora tidningarna i länet gör egna tolkningar och presenterar det som sanningar.

       Vi vet att landstingsvalet är mer lika kommunvalen än riksdagsvalen och ändå så väljer Barometern att tolka landstingsvalet utifrån riksdagsvalet. Det hade varit så lätt för tidningen att som Anders Henriksson säger
– För det första är jag inte riktigt säker på att Barometern-OT:s vägda siffror är korrekta, jag beklagar djupt att inte undersökningen innehöll en fråga om hur de intervjuade tänkte rösta i landstingsvalet.
       Utifrån det staplar som ni ser göra tidningen sin egen tolkningen av hur valet kommer gå och det är en tolkning som går en att inse att det bara är en del i högerns ekokammare.
Ett resultat som ger den borgerliga alliansen 33 mandat och de röd-gröna partierna 32 mandat
     Åter så är det en oro som vi kan se och det ger mig råg i ryggen och en övertygelse om en RödGrön valseger den 19 september.

[Uppdaterat]
        Barometern har nu tagit bort diagrammet som jag har med. Orsaken är troligen att det blev för uppenbart att de räknar uppåt väggarna och inte kan anses som seriösa. Ska de vara riktigt trovärdiga hade de raderat hela artikeln eller gjort en riktig undersökning på landstinget.

Media: Barometern
Bloggat: Landstingsmajoriteten och Annika H och Leine skriver mer kring denna fråga.
Tidigare bloggat: När sanningen kommer ikapp
 Media driver kampanj mot RödGrön valseger
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,