20101008

(M)aktkoncentration

Noterar att mitt siande igår om att Moderaterna kringskär de övriga borgerliga partierna mer och mer blir än tydligare idag.

        Nu kommer moderaterna att styra finanspolitiken utan att någon annat parti har insyn på ett strategiskt sätt. Nu kopplar de även greppet om finansutskottet och skatteutskottet i riksdagen. Åter så bör de övriga borgerliga partierna skälva bli värre idag än när jag skrev igår.

        Men frågan kan lyftas vidare och det handlar om hur mycket koncentration av makten det går att fokusera på ett parti i en allians innan det spricker. Visst kan man förstå Moderaterna som vill ha utdelning på sitt valresultat. Men frågan är om det är lyckat rent taktiskt. Vill man fortsätta styra Sverige efter 2014 (Jag hoppas verkligen inte det) så bör man nog tänka lite mer på laget. Vi vet att de andra tre partierna har det jobbigt. Tre olika partier med skiftande bakgrund.

       Vi ser nu hur moderaterna försöker koppla greppet kring miljön genom att utse Sofia Arkelsten, miljötaleskvinna, till partisekreterare. Ett område som Centern försökt annekterat. Vidare så ska de vara det feministiska/jämställda partiet genom att utse kvinnor på ledande poster (säger inget om politiken) och tar där en profilfråga från Folkpartiet. Väntar nu på att kristdemokraterna ska bli bestulen på ett politikerområde. Rent platsmässigt är de redan beskurna. Endast socialdepartementet, men med en ilsken vakthund i Ulf Kristersson.

        Detta är tror jag början på slutet för Alliansen. Den kommer spricka och orsakerna kan vara någon av dessa eller flera sammantaget. Partier åker ut. Ilska på Moderaternas storhetsvansinne. Går över till den andra sidan. Eller det mest troliga är att det blir maktskifte senast 2014 och då blir det strid på bara kniven bland de borgerliga.

Media: Ab, DN, SvD, Ex.
Bloggat: Peter Andersson snart hemma i värmen...
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,