20110213

Främling, en krönika om veckan som gått

”Främling,vad döljer du för mig, i dina mörka ögon? En svag nyans av ljus någonstans, men ändå en främling...så känner jag för dig, jag ber dig, låt mig få veta: vem vill du vara? kan du förklara det för meeeeeej?”

          Dagens ord som jag kommer förhålla mig till i min krönika är främling och vad de för med sig. Ser vi raderna från Carolas schlager så finns den en längtan efter den där mystiska personen som kommer in i våra liv och ställer allt på sin ända. Allt från kärleken till den främmande sheriffen i gestaltning av John Wayne. Men det andra sidan är när främlingen går till att bli hotfull. Och det kan var allt från tjuven om natten till den russinskrynkliga kvinnan från Afghanistan som blir din granne. Här tangerar främlingen till min krönika förra veckan med ordet rädsla i fokuset.

          För att ge lite mer konkreta exempel kring varför främling är ett ord i tiden även om inte alla tänker på det. Jag börjar som så ofta med socialdemokratin. Att lätt påstå att partiledarkandidaten är en främling som vi inte vet vem det är är inget svårt. Medlemmarna sitter likt en spagetti-western på saloonen och undrar när den nya sheriffen ska komma in. Sakta så hörs ljudet av sporrarna när han/hon närmar sig. Dörrarna slås upp och främlingen kliver in, ett sus hörs och det är.... Ja inte kommer vi få veta detta innan valberedningen väljer att öppna upp saloonen. Tills dess är de en främling på väg mot staden och ryktena sprids mun till mun. Allt från frälsare till djävul får klä sig i rollen som partiledare innan främlingen kliver fram i ljuset.

          Ett annat exempel på när främlingen spelar ett spel är kring våra flyktingar som flyr för sina liv. De flyr till ett främmande land med främlingar som de hört är goda och hjälpsamma. De flyr från döden med hopp om frihet och trygghet i det främmande landet. Men så möts de av de främlingsfientliga krafter som verbalt vill mörda dem, ibland även handgripligen. En fientlighet som är uppbyggd på rädsla framför klokskap. Grunden är att främlingar ofta har mer att ge oss än vi anar.

          Ett sista exempel är vad som nu kommer hända i norra Afrika och speciellt Egypten. Vem kommer nu ta över ledningen är det en från folket eller kommer det inridande en lärd från väst? Kommer vi i väst tolerera en främling som vi inte kan ha koll. en främling som går folkets ärenden framför västvärldens?
  
          Schlagern pågår och vi väntar på en ny främling som ska frälsa oss i Europa under tiden så är socialdemokraterna i väntan på sin. Det blir inte som en schlager eller idol-tävling. Det blir inte den söta russinskrynkliga kvinnan mitt emot din dörr. Ja vi vet helt enkelt inte vad främlingen har att erbjuda men en dag så står främlingen bara där.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Ex, Ex2, Ex3, Ex4DN, DN2, Hd, SVT.
Bloggat: Annika Högberg, Alexandra Einerstam, Tokmoderatern, Röda Berget, Böhlmark och Peter Andersson på ämnena.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,