20110331

De första stegen mot #nystart

Idag kan man på DN debatt se de första stegen gentemot en nu politik. Det som medlemmarna så länge efterfrågat är just klargörande från ledningen vilken färdriktning som partiet ska gå. Vi får ett antal svar och de är bra även om jag känner tveksamhet mot ett av dem.

         Det är lika bra jag börjar med punkten som jag inte riktigt är på banan med min nya partiledning och det handlar om välfärdsjobben. När SNS släppte sin rapport som Juholt och Waidelich hänvisar till skrev jag -Tanken är att arbetslösa efter sex månader ska få ”välfärdsjobb”. Det är jobb som både ska finnas inom äldreomsorgen och skolan, men också så kallade gamla klassiska jobb som miljöstationer. Lönen ska vara lägre än marknadslönen men något högre än det ersättning som man uppbär. Grunden som jag delar är att passivitet är förödande för den enskilde och att det behöver förstärkas inom välfärden. Så långt allt bra men sedan när vi ser närmare på lösningen så kommer tveksamheterna. Om vi börjar i synen på välfärdsjobb så finns det en tro att ”alla” klarar dessa arbeten. Men det som sker i kommuner och landsting är att man ständigt ställer nya krav på vilken kompetens som behövs för att klara att ta hand om våra unga, sjuka och gamla. Visst kan det finnas delar där det skulle finnas utrymme för outbildad arbetskraft. Vidare så är en stor del av dessa välfärdsjobb numera utlagda på privata företag och ska även de kunna ta del av detta eller är det enbart för det offentliga. Frågor kring försäkringar och fel kommer också på agendan. Men som det sades på seminariet igår så att skriverier om demensvård och dagis bli ett minne blott. Men verkligheten är att båda dessa områden allt mer specialiseras och att utrymmet för outbildad arbetskraft allt mer minskar. Visst kan man beklaga detta men samtidigt så vill vi att våra barn och dementa anhöriga ska ha den bästa omsorgen.

      Så mina dubier finns kvar och med de tal på kongressen av Håkan Juholt att det inte längre ska subventioneras i offentlig sektor känner jag mig tveksam. Vill dock se det färdiga förslaget innan jag stänger dörren helt. Ser jag sedan på de andra förslagen så andas det just den politik som jag viljat se. En politik som ger den enskilde verktyg att söka sig vidare i livet. Vi kan se skillnaden i politiken här då vi tror på den enskilde och vill ge han eller hon möjligheter att ta sig vidare. Vi använder moroten och slänger in piskan i garderoben igen.

        Det är en klassisk politik som gjort att Sverige varit på banan genom åren och det är mycket troligt att den vägen kommer fungera även denna gång. Grunden är att Sverige ska bli en ledande kunskapsnation och då måste det satsas på kunskap och då är inte skattesänkningar alá firma Borg och Reinfeldt framkomligt. 

Media: SvD, Ab, DI, SVT, SR.
Bloggat: Peter Andersson och Thoms Böhlmark och Björn Andersson och Stefan Wikén och Tokmoderaten på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,