20110823

Socialdemokratin på stormens hav...

Ett skepp med politik på ett stormigt hav...
Socialdemokratin ett liv i morgon också och vad väntar då? Ett par artiklar väcker mitt intresse och jag ställer mig undrande till om Marx hade rätt med att kapitalismen ska bli sin egen undergång... En del må hävda den egna läkeprocessen men ingen har facit och ingen kan veta.

          Ett program ska skrivas. Ett program som ska leva och vara fyren i mörkret för ett famlande parti på det stora havet. Visst fattas beslut men det är beroende på kobbar och isberg som dyker upp och kräver handling. Men vågar vi utmana? För innan vi vet var fyren ska lysa upp måste vi veta hur omvärlden ser ut var de nya skären finns och var folk vill gå iland. Idag så tror vi att skären ligger där de låg i går och att folk vallfärdar till samma brygga som de klev av på 50-talet. Men bryggan är murken och allt färre sluter upp när vi lägger till.

          Men vi är inte ensamma att kuska runt på detta hav utan hamnar. Allt fler av de politiska partierna är lika desorienterade och gömmer undan det med att i mistluren trudelutta kände läten som ska införskaffa besättningen om att kapten vet varåt det bär hän. Men frågan är om någon av våra kaptener på det politiska havet vet vad som väntar bakom nästa ö. Kommer vindarna blåsa från vänster eller höger? En del hoppas på stiltje så att de i lugn och ro kan syna sjökortet som i de flesta fall är så kladdigt av tillfälliga noteringar att den långa färdriktningen blivit omöjlig att ta ut.

        Men en sak är säker att den lilla vik som vi mesta delen av tiden har seglat runt i är för liten. Allt fler fartyg och passagerare har varit utanför och vet vad som lockar och förfasar. Det är allt från behagliga brisar till stormande hav med alla de nyckfullheter som havets gudar har att bjuda.

        Med detta så är det av vikt att socialdemokraterna nu sätter fart med förändringsarbetet. Jag vet att det pågår ett arbete med att finna nya öppna former i organisationen ute i landet och allt för att kunna möta väljarna och medlemmarna i ett samtal utifrån den brygga de står på idag. Men vi behöver då också skynda på partiledningen med att starta bygget av fyren och se till att nya sjökort ritas. Sjökort som ser de grund som medborgarna fastnar på och visa dem en väg runt eller över. Kapten Juholt med Styrman Jämtin måste nu se till att fartyget anländer väljarnas hamnar istället för partiets undanskymda. Bjuda in till kaptensbordet för samtal som sedan ligger till grund för den fortsatta resan. Visst kan detta bjuda på obehagliga överraskningar men de måste tas ändå.

       Till sist så måste vi ändå ta en tanke om vi har rätt bränsle och om det stavas tillväxt? Jag vet inte säkert i frågan men att hela världens kaka ska växa ohämmat och att alla människor på denna jord ska kunna slås om en andra bil känns verklighetsfrånvänt. Något annat måste till. Må fyren visa vägen mot det andra och sjökortet bli rent och fräscht så vi hittar. Inte en kladdig lapp i en bakficka...

En storm driver upp nytt virke på stranden som vi kan använda...

Media: DNDN2SvD, SvD2, SvD3, SvD4Ab, Ab2, SVT, Folket.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,