20100808

Ett parti hittar hem

Det finns ett parti som inte har gått vilse i ideologin utan sakta funnit sin kompass och är på väg hemåt. Men om det finns tillräckligt med själar som väntar för att de åter ska komma in i riksdagen kan man tvivla på.

       Jag har tidigare berört Centerns och Folkpartiets irrfärder bort från sina grunder. Idag så tänkte jag belysa ett parti som gjort tvärtom och sakta styr tillbaka till sitt ursprung. Partiet är så klart kristdemokraterna.

        Sverige har gjort en resa och skilt staten från kyrkan. Ett beslut som följer med att vi också lever i ett samhälle där fler religioner finns och ska leva med varandra. Sverige är en demokrati som bygger landet på politiska beslut grundade på politiska ideologier. Alla partier är ense om den resan men det finns partier som i det tysta verkar för en annan riktning.

       Sverige är ett land som styrs av vänstervärderingar som grund. Det är det starka samhället där vi genom den gemensamma sektorn löser många av våra problem som. Flera partier har upptäckt detta och förutom de partier som brinner för detta på vänsterkanten har även moderaterna gjort denna kursändring. Mer retoriskt dock, men ändock så ser de resultat i antalet väljare.

        När nu Kristdemokraterna för fram talet om verklighetens folk är det inget annat än att någon annan ska fatta besluten och de ska inte längre verka för de gemensamma utan något annat. De själva svävar på vad de menar i retoriken men bilden blir för mig tydlig. DEt finns en ovan där som ska ha mer kontroll över din och min vardag. Det kan inte sägas rakt ut men undertexten har det budskapet.


      Att den Kristna högern inder en längre tid velat ha tillbaka Kristdemokraterna från deras irrfärder är ingen statshemlighet utan ett faktum. Livets ord som konstant försöker få fram sina kandidater i ledande positioner. Allt enligt devisen "om man spottar på en sten tillräckligt länge, så blir den våt". Stenen börjar nu bli fuktig och vi fortsätter på det spåret.


       Vi kan se det på ett antal punkter. Kristdemokraterna var det enda partiet som inte medverkande på Prides partiledardebatt. Missbrukare botas med gud framför hjälp från socialtjänsten. De tydliga positioneringen inom familjepolitiken. Allt enligt gammalt mått att kvinnan bakom spisen. De gamla konservativa kristna värderingarna kommer tillbaka.

        Jag välkomnar Kristdemokraterna på sin resa hem. Det är modigt och starkt. Men jag är tveksam till om de kommer belönas med en plats i riksdagen för den färdriktning som de tagit.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,