20100922

Högbergs odds del 5. När jätten åt upp de små både bokstavligt och bildligt


Kan se att Moderaterna går framåt i de flesta val i riket. Inte på vår bekostnad utan på de tre små, höll på att säga grisarna, borgerliga partiernas. 

       Redan under nuvarande period så kunde vi se hur de små partierna försökte profilera sig, utan större framgång. Möjligen Folkpartiet på skolans område.

       När de nu tre småpartierna har minskat och moderaterna har ökat på deras bekostnad så ser jag en utveckling med än mer moderat styre än idag. Vi ser småpartierna som kommer få än svårare med att få sin röst hörd. Men samtidigt kommer de behöva skrika för att överleva som partier.

       Med andra ord så kommer den kommande perioden bli en en stökig mandatperiod som kommer visa om den fyrklöver kommer hålla. Det finns ett antal saker kommer avgöra detta. Ett är så enkelt som de kommande optionsundersökningarna. Vi vet att alla partiers spinndoctors går igång på dessa undersökningar. Det kommer komma fler och fler ogenomtänkta förslag som anspelar på en populistisk opinion. Det kommer också vara slitningar mellan de olika ministerposterna  en slitning som redan är igång då de mindre partierna kommer förlora minister poster. Vi kommer se de lokala partiorganisationerna som vill ha utdelning men inte kommer få det. Som jag tidigare skrivit förlorar även partierna mark lokalt till Moderaterna.

       Idag kommer det bli klart hur den faktiska majoriteten i Sverige kommer se ut. Detta som jag ovan skisserar på bygge på en renodlad borgerlig regering antingen i majoritet eller minoritet.

Bloggar i serien: Högbergs odds om regeringen.
Högbergs odds om regeringen. del 2 företagen sågar Centern. 
Högbergs odds om regeringen. del 3 försvaret och Afghanistan
 
Högbergs odds om regeringen. del 4 den sociala sidan är inte så social
Media: Ab, DN, DN2, SvD, Ex
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,