20111030

Litteratur eller industri en krönika om samtidens Vimmerby och socialdemokraterna

Antingen vägen mot ljuset eller mörkret,
allt i betraktarens ögon.
"Från mörkret stiga vi mot ljuset"
Sakta så tickar timmarna framåt. en timme extra gör att klockan ställer till det i planen. Plötsligt så hinner man med. Så helgens arbete är klart ( om ni frågar mig och fråga ingen annan). Så slår jag mig ner och funderar på vad dagen ska ge.

          När litteraturen kopplar ett grepp om en stad så förstår staden det eller vimsar den fortfarande vidare i jakten på att vara en medel. Inte den som sticker ut och blir unik. Som Tomas Karlsson på Ikea sa när han besökte Vimmerby i veckan "Ni sitter på en diamant" Men frågan som jag ställer mig är om de som bor och verkar i kommunen inklusive de som bestämmer i fullmäktige vill ha det så eller om de hellre vill vara en brukskommun på fallrepet där de kan leva på martyrskapet och samla sitt syre i gnället på överheten.

       Alla pratar om hur Vimmerby har en fantastisk möjlighet till att finna det nya. Den unika kopplingen mellan industrin och kulturen. Att forma den nya industripolitiken som tar bäring i den tid av upplevelse som vi lever i. Att med storytelling ger muttern liv. Den ort som klarar detta är en av framtidens vinnare. Vimmerby har chansen att ta en klar ledning i denna fråga och på det strategimöte som hölls i veckan i Vimmerby blev bilden så tydlig. Men en handlare var fortfarande fast vid parkeringstiden utanför hans klädaffär...  Åter så en vilja att den trygga gårdagen också ska vara morgondagen. Istället för att skrämmas av det nya se möjligheterna.

        Det är lätt att skriva och jag var själv en sådan som såg gårdagens lösningar och skrek snabbt på att återreglera och staten är bäst... Men insikten kommer och sakta så förstår jag att utvecklingen har sprungit snabbare än mina tankar och om jag ska hinna med måste jag tömma ryggsäcken med gamla stenar och kvarnhjul så att jag ska hinna med. Det är inte lätt för de är kära ägodelar som man samlat eller fått men ett måste. Det gäller mig, Vimmerby och Socialdemokraterna

       Så kopplar jag vidare dagens tankar till partiet och Håkan Juholts tal på kongressen. En inledning med kulturen som bärare. Vissa av oss som lyssnade gjorde vågen medan andra snörpte på munnen och undrade vart vårt arbetareparti var på väg. För som det framkommit i debatten så är "alla" som ifrågasätter om gårdagens lösningar är gångbara i morgon höger medan de som tror på gårdagen i morgon är vänster. I sin del har detta givit en intressant debatt om framtiden kan skådas i vänster eller höger. En sak är intressant och det är att oavsett Håkan Juholts hyresavier så är partiet på kant med samtiden och står och söker vägen till framtiden. Två valförluster med gamla meriter på listan och med dåtidens förslag på morgonens problem ger oss inte 40 procent eller mer.

         Att vi var stora på våren 2010 utan att presenterat någon politik var förhoppningar om lösningar för framtiden. Men när det blev en gårdagen light politik som vi medlemmar kände oss trygga i så var det inte det som väljarna ville se av oss. De lämnade oss och såg med nyfikenhet på vad Moderaterna hade att erbjuda. Det lät spännande och samtidigt så ville de värna vår trygghet. Sedan må vi säga att de inte menar så men det upplevde inte väljarna som gav oss en näsbränna och Alliansen fortsatt mandat ( något svagare men inte moderaterna som gjorde sitt bästa val)

         Snart iväg för att lyssna på Håkan Nesser, Helena von Zweigbergk, Tomas Bannerhed, Henrik Arkåsen, Marie Hermansson. Alla samlande en eftermiddag på Astrid Lindgrens Näs. En fantastisk laguppställning som kan ge en input och bekräftelse på att även Vimmerby kan ta steget vidare. Och kan Vimmerby så kan Socialdemokraterna. För här ligger det hela.Våga ta steget utanför boxen. Våga lyssna på de som inte alltid står för dina ideal och lyssna aktivt för även de kan ha små sandkorn som kan ge dig byggstenar i ditt bygge av den nya framtiden. Det farligaste som finns är när vi sluter oss.

      När litteraturen möter industrin så kan nya vägar formas som ger oss hopp om en framtid ljus. En framtid som sätter individen i fokus och dens utveckling. En framtid som ser till att industrin förhåller sig till sin natur och inte låter naturen få anpassa sig. En framtid där kulturen är en självklar del i investeringar och inte ett konto för avdrag. En framtid där jag trivs tillsammans med dig och dig och dig...

Media: Ab, Ab2Exp, DN, SvD, SvD2SR,
Bloggat: Johan Westerholm, Peter Andersson, Thomas Böhlmark på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,