20100923

Högbergs odds del 6. Vad händer idag?


Nu visar det sig vad vi trott borgerligheten ledd av Moderaterna får inte egen majoritet utan behöver om de vill styra bilda en minoritets regering. Frågan är hur de nu rent praktiskt ska gå tillväga.

       Vi vet att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti som för övrigt har borgerliga värderingar. Med den slutsatsen kan vi dra att de i de flesta frågor kommer den moderatstyrda regeringen få sitt stöd av Sverigedemokraterna. Det visar att de kommer få inflytande. Hur den blivande statsministern ska hantera detta blir spännande att se. Dels praktiskt men allra främst retoriskt.

       Att Socialdemokraterna nu beslutat att fortsätta det RödGröna samarbetet är bra. Likaså med att ledningen sitter kvar. Vi ska inte så här dagarna efter dra förhastade slutsatser.

       Men åter till hur moderatledaren Fredrik Fredrik Reinfeldt ska hantera den rådande situationen. Oddsen att de kommer bilda en minoritets regering är så låga att de inte är spelbara. Att de skulle ta kontakt med de andra partierna utanför borgerligheten är inte så trovärdigt. Det ego som moderaterna har och som växt genom detta valresultat gör att de kommer agera som en kung. Vi kan redan se delar av det då de ser sig själva som ofelbara och alla problem med Sverigedemokraternas intåg läggs på de RödGröna. Självinsikt är inget som ligger för dem.

        Det som ska intressant  är jakten på ministerposterna. vi kan räkna ut att moderaterna kommer ta för sig fler poster.  Är det möjligen så att vi får fler ministrar för att hålla småpartierna glada. Åter så är inte oddsen så höga på detta.     

      Jag tror det vore bra med en bred undersökning som tar frågan om varför partier som Sverigedemokraterna kommer in i våra beslutande församlingar. Är det bara missnöje med de sittande och våra invandrings- och flyktingpolitik? Det vore en uppgift för alla sju partier att göra.

Bloggar i serien: Högbergs odds om regeringen.
Högbergs odds om regeringen. del 2 företagen sågar Centern. 
Högbergs odds om regeringen. del 3 försvaret och Afghanistan
 
Högbergs odds om regeringen. del 4 den sociala sidan är inte så social 
Högbergs odds del 5. När jätten åt upp de små både bokstavligt och bildligt
Media: Ab, SvD, DN, Ex.
Bloggat: Kulturbloggen med en första reflektion
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,